Tarinani TA:n kanssa

Minulta on usein kysytty, että ”mikä ihmeen trans... kieli menee solmuun – miksi niin vaikea sana, ettei kukaan sitä muista” ja ”mitä ihmettä se on – never heard”.


Ja tottahan se on! Ihan mahdoton sana etenkin meidän suomenkielisten suuhun – transaktioanalyysi – englanniksi transactional analysis – ruotsiksi transaktionsanalys – saksaksi Transaktionsanalyse – ranskaksi de l’Analyse Transactionelle. Käännettynä se voisi olla vuorovaikutuksen analyysi. Olemme kuitenkin Suomessa päätyneet pysymään tuossa kansainvälisessä kieliasussa . Se on TA:n kehittäjän Eric Bernen luoma nimi. Ja transaktioanalyysihan on paljon muutakin kuin vain vuorovaikutuksen analyysia – se on myös sekä filosofia että ihmisen psykologisen kehityksen ja sisäisen rakenteen analyysi. Joten parempi vain opetella sanomaan transaktioanalyysi – pienen harjoittelun jälkeen se jo sujuu leikiten.

Tutustuin transaktioanalyysiin vuonna 1998

Tutustuin transaktioanalyysiin eli TA'han vuonna 1998 aloittaessani työt Kalliolan klinikoiden Kiskon ja tarkemmin Avokiskon projektivastaavana ja psykoterapeuttina. Kiskon klinikan terapeutit osallistuivat kaikki transaktioanalyysikoulutukseen ruotsalaisten psykologien ja transaktioanalyytikoiden Stefan Sandströmin, Sigvard Perssonin ja Anita Perssonin johdolla. En ollut aikaisemmin juuri kuullut transaktioanalyysista, vaikka olin jo aiemmin pitkään tehnyt töitä muualla ja opiskellut psykoterapeutiksi. TA oli ollut joskus 70-luvulla vähän tunnetumpi Suomessakin, kun joitakin TA-kirjoja oli tullut suomeksi markkinoille ja TV:stäkin tuttu terapeutti piti ryhmiään, mutta sen jälkeen TA jäi Suomessa aika pienen piirin tietoisuuteen.

Heureka!

TA oli minulle pienen alkuepäilyn jälkeen todellinen ”heureka” elämys – niin oma itse kuin terapiatyö ja asiakkaiden auttaminen alkoivat avautua aivan uudella tavalla. TA:n teoria, joka käyttää yksinkertaista kieltä, mutta jonka käsitteet ovat samanaikaisesti laajoja ja syvällisiä, antaa konkreettisia välineitä muutokseen. Koin TA:n filosofian, joka aidosti korostaa luottamusta ihmisen kykyyn muuttua ja tasaveroista työskentelysuhdetta, olevan erityisen kannatettava ja myös omien arvojeni mukainen. Se, että TA ei ole vain joukko tekniikoita, vaan itse asiassa syvällinen humanistinen filosofia, teki minuun vaikutuksen. TA:n opiskelussa on kyse enemmänkin syvällisestä muutosprosessista kuin vain sisällön ja tekniikoiden opiskelusta. Olen kokenut tärkeänä Eric Bernen käyttämän käsitteen ”Physis”, jolla hän tarkoittaa ihmisen luontaista sisäistä pyrkimystä on kohti paranemista, kasvua ja hyvinvointia.

Monipuolinen TA

Myös TA:n monipuolisuus terapiavälineenä teki vaikutuksen – se taipuu niin lyhytterapeuttiseen, kognitiiviseen kuin psykodynaamiseen lähestymiseen. Teoriaa voi soveltaa myös monilla muilla aloilla kuin terapiatyössä – esim. organisaatioiden toiminnan kehittämisessä ja opetuksen ja kasvatuksen aloilla. Koin itse muuttuvani ja elämäni rikastuvan TA:n kautta ja aivan erityisesti minut vakuuttivat asiakkaamme, jotka TA-terapian avulla vapautuivat rajoittavista ja jopa tuhoisista käsikirjoituksistaan. Toki on niin, että ihmiset itse sen muutoksen tekevät ja moni asia on mukana vaikuttamassa, mutta kokemukseni on minut vakuuttanut, että TA tarjoaa oivat välineet tuohon prosessiin.

Innostusta ja käytäntöä

Innostuttuani TA:sta aloin opiskella sitä määrätietoisemmin kouluttajieni johdolla ja osallistuin myös ulkomailla TA-konferensseihin. Toimin myös useita vuosia Suomen edustajana Euroopan yhdistyksen eli EATA:n hallituksessa (www.eatanews.org). Näin pääsin sisään TA:n kansainväliseen maailmaan. Tunnelma konferensseissa oli välitön ja vapaa, +/+ hengessä ja Luonnollinen Lapsi mukana Aikuista unohtamatta. Kriittisiä Vanhempia – ainakaan miinus merkkisiä – ei konferensseissa tavannut. Huomattuani, kuinka laajasti käytetty TA on etenkin Euroopassa, mutta myös muualla, innostuin opiskelusta lisää. Suoritin CTA-P tutkinnon (Certified Transactional Analyst in Psychotherapy) Sveitsissä 2007.

TA-koulutusta ensimmäisenä Suomessa

Olen käyttänyt transaktioanalyysiä työssäni yksilöiden ja ryhmien kanssa. Toimin myös vuosia Suomen Transaktioanalyysiyhdistyksen FinTA ry:n puheenjohtajana (www.finta.net). Päätin kuitenkin vielä jatkaa TA-opintojani, jotta saisin virallisen oikeuden opettaa TA’a muillekin. Opettaminen ja koulutusryhmän kanssa työskentely antavat itsellekin paljon ja innostavat vielä syventämään TA tietämystä. Vuoden 2015 alusta sain EATA:lta oikeuden aloittaa TA:n kouluttamisen ja työnohjaamisen eli PTSTA-P tittelin (Provisional Teaching and Supervising Transactional Analyst in Psychotherapy) ensimmäisenä Suomessa.

Olen hallituksen jäsen Suomen Transaktioanalyysiyhdistys FinTA ry:ssä. Lisäksi kuulun EATA:aan (European Association for Transactional Analysis) ja ITAA:n (International Transactional Analysis Association, www.itaaworld.org). 7/2022 minut valittiin EATA:n varapresidentiksi. Olen sitoutunut noudattamaan oheisten yhdistysten eettisiä ohjeita ja toimintaperiaatteita.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan - opiskelemaan ja kehittämään kanssamme tätä TA-verkostoa!

TA Instituutti – Transaktioanalyysi koulutus ja työnohjaus
Ritva Piiroinen
Transaktioanalyytikko CTA-P, PTSTA-P
YTM, psykoterapeutti

Top